"Smykker handler om identitet, glede, tradisjon, generøsitet og om kjærlighet. Smykker kan være et minne fra et av livets store merkedager og en kjærlighetserklæring til en du er glad i"

HUN ER UNG, HUN ER NORSK, HUN ER 5. GENERASJON GULLSMED.

A.D-A er modig, talentfull og ustoppelig – 31 år gamle Alvilde David-Andersen fra Oslo, forstod fra tidlig alder at hun ville følge i sin families fotspor og bli gullsmed. Hun vokste opp med historier om gullsmeder og forfedre som opplevde nasjonal og internasjonal anerkjennelse for deres håndverk. I dag er navnet David-Andersen kjent innen kunst og kultur verden over.

“Min største drøm tok form etter å ha besøkt min fars kusines verksted da jeg var liten. Og min far er spesielt interessert i sølvtøy og korpus, og historiene som ligger bak. Han deler sin lidenskap med meg og oppmuntrer til interessante diskusjoner. Jeg minnes alle utenlandsturene gjennom barndommen, der vi besøkte utallige antikvitetsbutikker og auksjoner. Dette har helt klart vært med på å forme grunnlaget for mine interesser.

Min oldefar Arthur David-Andersen var gullsmed - og til sin 70års dag i April 1945 fikk han en gave av sine ansatte hos David-Andersen. Denne gaven var et treskrin med sølvben og sølv intarsia på lokket. På utsiden av skrinet hadde firmaets tegner, Harry Sørby formet en personlig logo til ham. Da jeg startet opp i 2009 arvet jeg denne logoen og har siden brukt den som mitt firmastempel.”

A.D-A er utdannet ved Plus Skolen i gamlebyen i Fredrikstad, som ble startet av blant andre smykkekunstneren Tone Vigeland. I dag er Plus en av Europas mest anerkjente gullsmedutdanninger.

"Både før, under og etter utdanningen jobbet jeg for David-Andersen A/S, som gav erfaring jeg kunne ta med meg videre.  Etter ett år på Christiania Kunstakademi startet jeg på gullsmed-studiene ved Plus-skolen i 2005. Uni David-Andersen fungerte som en fantastisk mentor gjennom denne tiden."

I 2009 åpnet Alvilde egen butikk, med tilhørende verksted -midt i sentrum av Kongsberg, i lokaler tegnet av arkitektstudet og hennes gode venn, Johannes Aicher. Alvilde hadde klare ønsker og idéer om hva hun ville skape. En butikk som fronter håndverk og kvalitet. En butikk der kunden møter gullsmeden - en butikk der verksted og historie integreres, der kunden får se gullsmeden i arbeid.  Vi må noen år tilbake for å forstå hvordan en Oslojente havner i Kongsberg - rik på historie knyttet til både kunsthåndverk og edle metaller. 

“Jeg vokste opp fire trikkeholdeplasser fra Oslo ridehus. Og ridehuset på Skøyen, som dessverre nå er revet, er vel egentlig direkte årsak til at jeg havnet i Kongsberg. Der begynte jeg å trene ved Norges fremste dressurstall, Stall-K. Som 13 åring startet jeg pendling mellom Oslo og sølvbyen for å trene på egen hest. Fem dager i uken, frem og tilbake med ekspressbuss, rett fra ungdomskolen i Oslo sentrum, til en bortgjemt bussholdeplass - der lukten av hest, sagmugg og lær guidet meg til skogs - langs en øde skogsvei som endte opp i et rytterparadis. I helgene overnattet jeg alene i en hytte mellom mørk skog og ridehus, ofte med ansvaret for både stall og hest. Det var på Stall- K, i en av de gamle hyttene jeg satte opp mitt aller første gullsmedverksted. I dag bor jeg på et småbruk i nettopp denne byen – sammen med mine hester, stallkatter og hunden, Stratos. 

Men Oslo er fortsatt like mye hjemme for meg. Jeg jobber mye i begge byene, har venner i begge byene og har sterke følelser for begge byene. Det gir all grunn til å kombinere byen og bygda.”

Alvilde jobber kommersielt med egne kolleksjoner, samtidig som hun også jobber med konsepter og unikaer rettet mot utstillinger. Hun elsker å skrive og å skape historier. I arbeidet sitt henter hun inspirasjon både fra naturens variasjoner og en arkitekts geometriske former og presisjon. Hun liker et skulpturelt uttrykk, og samler på erfaringer og opplevelser hun gjør sammen med andre. Alvildes arbeider har fokus på sanselighet, hvor hun lar øre, nese, øyne og smak inspirere til nye former og uttrykk. Hun kombinerer tradisjon med modernisme - og liker å eksperimentere i et faglig fellesskap.

“Det beste med jobben min er den kreative delen, der jeg kan sitte og leke med ideene som popper opp i hodet etter opplevelser som har rørt ved meg! Det å kunne forme det i metall og etterhvert se et resultat jeg kan glede andre og meg selv med er en deilig følelse! Samtidig er det en uhyre sosial jobb, der jeg er så heldig å få møte mange forskjellige mennesker.”

Butikken, verkstedet, de håndlagde unikaene og A.D-A kolleksjonene har åpnet mange dører. Etter lanseringen av hennes egen smykkekolleksjon for første gang i 2010, selger hun nå smykker til noen utvalgte smykkebutikker rundt om i landet.

Samme år fikk hun en invitasjon til Vancouver Fashion Week og BRAND NEW utstillingen I København. Hun puttet bunad, smykker og brorens musikk i kofferten da hun skulle til Vancouver og i denne forbindelse fikk hun også mye oppmerksomhet fra internasjonal presse. Med Vancouver og København fulgte en ny oppmerksomhet fra en annen faggruppe, nemlig stylistene. Etter dette har smykkene vært brukt på Oscarutdelingen i Hollywood, og de er ofte å se på ulike personligheter på tv, i blader og andre eventer. 

I 2011 var Alvilde, sammen med et tyvetalls kunstnere og kunsthåndverkere, med på utstillingen "Vakre Bord, Design i tiden" - arrangert av Røde Kors ved Oslo Bymuseum, der hun laget en installasjon. Denne installasjonen ønsket Galleri Åkern å overta - og med det ble Alvilde David-Andersens ”Frieri” en del av en ny utstilling gjennom 2011/2012. Siden den gang har det skjedd mye. I dag sitter hun i styret i Gullsmedforbundet, hun har holdt en rekke foredrag for den norske bransjen og industrien i Kongsberg – og skrevet artikler for fagbladet. Alvilde har samarbeidet med bl.annet Høyer om deres helt egne smykker, og deltatt under Art Night, Oslo Trend og Oslo Treasure – samt vært en del av ulike separate og fellesutstillinger rundt om i landet.

I 2016 stiftet hun, sammen med kunstner Patricio Esteban Briceno (utdannet ved kunsthøgskolen i Bergen) og Kenneth Stordalen (utdannet ved kunsthøgskolen i Bergen) en non-profit kunstforening ved navnet “Verk-Stedet”. Foreningen holder til i det gamle produksjonsbygget til Det Norske Myntverk. Her skal de skape kunst i et kreativt fellesskap, samtidig som de vil kunne tilby bl.annet artist in residence program, workshops, kulturutvikling av barn og unge, kurs og utstillinger.

Alvilde David-Andersen står for kreativitet og spennende uttrykk – en videreføring av stolt norsk kunsthåndverk! Og nå har du muligheten til å handle hennes norskproduserte smykkene på nett..